Poklad medzi minerálkami.

17.05.2004 Celý región

Od roku 1573, kedy prameň Budiš objavil v rovnomennej podhorskej dedinke v Turci prírodovedec a benediktín Mikuláš Pavol Brikcius, pijú ho hádam všetci ľudia...
Od roku 1573, kedy prameň Budiš objavil v rovnomennej podhorskej dedinke v Turci prírodovedec a benediktín Mikuláš Pavol Brikcius, pijú ho hádam všetci ľudia aby si upevnili zdravie a dodržiavali pitný režim.

Významný slovenský učenec Matej Bel o dve storočia neskôr tvrdil, že v Turci niet chorého ktorý by v nádeji na zdravie nepil vodu z Budiša. Podľa vtedajších lekárov to bola voda na všetky choroby. Dnes ju pijú aj naše hokejové hviezdy.

Prvé analýzy prameňa Budiš urobil Michal Torner. Zaradil ju medzi alkalické kyselky. Momentálne sa charakterizuje ako stredne mineralizovaná, hydrogenuhličitanovo-síranová, horečnatá, sodno-vápenno-uhličitá, studená, hypotonická slabo kyslá až neutrálna prírodná minerálna voda s vynikajúcou chuťou, ktorá osvieži a má blahodárne účinky na celý organizmus. Niektorí ľudia s ňou majú dobré skúsenosti pri žalúdočných ochoreniach, náchylnosti na tvorbu kamienkov, cukrovke a kataroch horných dýchacích ciest.

Od roku 1979 sa budišská minerálna voda plní do fliaš. Na svete je len veľmi málo minerálnych prameňov s podobným obsahom minerálov, samozrejme všade sa predávajú za vysoké ceny. Naša minerálka je však dostupná pre každého. Na trhu existuje vo svojej prírodnej podobe alebo s príchuťami pomaranča, citróna, grapefruitu, ananásu, toniku a coly. Naše telo potrebuje minimálne 2 litre tekutín denne a k tomu optimálnu dávku minerálov a stopových prvkov. Budiš je ideálnym riešením.

Jana Demková
 

Vyberte región